Hvordan fungerer et vildtkamera?
Vi kender... sproget inden for vildtkameraer med dets tekniske begreber, der næsten ikke bruges andre steder... vi synes også det er svært! Heldigvis har vi været på forkant og har inkluderet alle relevante begreber og forklaringer om hvordan systemet fungerer nedenfor, hvor vi har uddybet vildt kameraet. Hvis du aldrig har arbejdet med et vildtkamera før, anbefaler vi, at du læser denne side omhyggeligt.
Du kan også gå direkte til vores produktvalgsquiz, hvor der tages hensyn til alle dine ønsker og behov. Quizzen varer 30 sekunder og giver dig personlig rådgivning!
Hvordan fungerer et vildtkamera?
En grundlæggende beskrivelse af, hvordan vildtkameraer fungerer giver nyttig kontekst til at forstå deres forskellige funktioner. Vildtkameraer er designet til at blive brugt i en tilstand af næsten fuldstændig elektronisk søvn, ligesom et tv på standby. Den del, der altid er aktiv og 'tændt', er bevægelsessensoren. På de fleste vildtkameraer er dette en passiv infrarød (PIR) sensor, stort set den samme som dem, der bruges i tyverialarmer. Når PIR'en registrerer bevægelse, "vågner resten af kameraet" og aktiverer mange forskellige funktioner på kameraet (så du får de smukkeste billeder og videoer).
Eksempel på operation efter registrering: lysniveauer registreres, og blitzen tændes; kameraet begynder at fokusere; eksponering bestemmes; et eller flere fotos eller videoer tages af billedsensoren(e); fotos/videoer gemmes på et SD-kort; vildtkameraet sender et signal (SMS/e-mail/notifikation) til din mobilenhed mv. Efter denne række af handlinger vender vildtkameraet automatisk tilbage til dvaletilstand, hvilket begrænser batteriforbruget. Automatisk deling af billeder til mobile enheder er kun muligt med ét vildtkamera med wi-fi.
Hvor meget kameraet kan registrere/se (synsfelt), og hvad det kan fotografere, bestemmes i høj grad af en kombination af objektivet, typen af billedsensor, der modtager lys fra objektivet, belysningsniveauet (sollys eller blitz) og triggertiden (tiden mellem bevægelsesdetektion og at kameraet tager et billede). Det er vigtigt, at de fleste vildtkameraer i dag tager farvebilleder/videoer om dagen og sort/hvid om natten ved at bruge en infrarød (IR) blitz - i modsætning til det hvide lys fra blitzen fra et normalt kamera. De nødvendige parametre for at betjene kameraet, som er angivet i funktionerne nedenfor, er forprogrammeret af brugeren via en skærm og brugergrænseflade på selve vildtkameraet og kan ændres efter behov.
PIR-sensor
Er forkortelsen for Passive Infrared Sensor, denne sensor kan måle temperaturforskelle. Når et dyr eller et menneske bevæger sig foran vildtkameraet, vil PIR-sensoren måle disse forskelle (en varmekildes bevægelse), så vildtkameraet laver et billede eller en video. Sensorerne kan også måle koldblodede dyr.
Sensorens beskaffenhed bestemmer også den afstand, som billeder kan tages med. Billigere kameraer har nogle gange kun en rækkevidde på 4 til 5 meter, hvilket selvfølgelig mindsker chancen for gode optagelser. Mange af wildcameraXL-kameraerne er ikke udstyret med én, men derimod flere PIR-sensorer. Et eksempel på dette er EZ60, dette kamera har 3 PIR-sensorer i 3 retninger, så de mindste bevægelser registreres.
Detektionszone (antal grader af PIR-sensorer)
Et vildtkameras "detektionszone" er et usynligt område, der starter foran på kameraet og strækker sig udad i en V-form; det øges i takt med at afstanden øges. Denne "zone" er det område hvor kameraet registrerer bevægelse. Når bevægelse er registreret, aktiveres kameraet og optager et billede eller begynder at optage en video. Jo større detektionsområdet er, jo større chance er der for at fange et forbipasserende dyr. For de fleste vildtkameraer kan du indstille, hvor følsomme PIR-sensorerne skal være (lav-medium-høj), hvor 'høj' forbruger mest strøm.
Infrarød
Om dagen kan et vildtkamera tage billeder uden støtte fra blitz, og om natten understøttes et vildtkamera af infrarødt lys. IR er forkortelsen for infrarød. Disse IR-lys fås i Low-Glow eller No-Glow. Bølgelængden af IR-lysene bestemmer, om lyset er synligt eller ej. IR-lys op til 850Nm er synlige (Lo-Glow) for det menneskelige øje, hvilket betyder, at du skal kigge direkte ind i lysene for at se dem. Alt over 850Nm er usynligt for det menneskelige øje og kaldes derfor No-Glow. Antallet af IR-lys er vigtigt for billedkvaliteten, jo flere lys, jo bedre kvalitet af billedmaterialet.
Lav glød eller ingen glød
Et No Glow-kamera fungerer med usynligt lys, lavglødende vildtkameraer bruger synligt lys. Hvis du leder efter et kamera, der er 0% synligt for dyr eller mennesker, anbefales det at vælge et kamera uden glød. De fleste vilde dyr er ikke generet af den lave glød og fortsætter simpelthen med at gøre 'deres ting' efter at kameraet har opdaget det. Low Glow giver en let glød og No Glow er helt usynlig.
Udløserhastighed
Dette angiver, hvor hurtigt kameraet tager et billede ved bevægelse eller temperaturforskelle. Er denne hastighed over et sekund? Så er der en god chance for, at dyret allerede har passeret vildtkameraet, når billedet er taget, for eksempel har du kun et billede af bagbenene på et dyr. Jo hurtigere triggerhastigheden er, jo større er chancen for et vellykket billede eller video.
Vildtkamera med SIM-kort
4G-modellerne, 3G-modellerne og wi-fi-modeller gør det muligt at sende live-billeder + notifikationer til din mobil eller laptop ved at bruge et SIM-kort i vildtkameraet. Mange af modellerne bruger en app, hvor du kan se levende billeder, som dit vildtkamera optager i øjeblikket. Vildtkameraer med internet er ekstremt populære og kan perfekt bruges til (objekt)sikkerhed eller sikkerhed omkring dit hjem/lager/sted. Det er også en perfekt måde at forske på bestemte dyr i et varmt og tørt miljø uden at forstyrre dem.
Multiskud:
I stedet for at tage ét billede, når kameraet udløses, vil "Burst Mode" give kameraet mulighed for at tage et forudbestemt antal billeder, før det stopper. For eksempel går et rådyr forbi, og kameraet tager f.eks. 3 billeder (det ene efter det andet), før det stopper for at nulstille. Dette er fantastisk til kameraer, der er sat op langs en aktiv dyresti, hvor du ønsker at få så mange optagelser som muligt af den forbipasserende hjort. Du vil dog fylde et SD-kort ret hurtigt, hvis burst-tilstand er aktiveret, mens kameraet overvåger et fodersted eller lokkemad.
Tidsforskydning:
Med en time-lapse-funktion tager vildtkameraet billeder eller videoer med et fast interval, som du indstiller. Overvej for eksempel at visualisere processen i en bygningskonstruktion eller overvåge ynglende vandfugle eller overvåge væksten af en specifik plante eller frugt.
Testfunktion
Vildtkameraer med testfunktion har et lys, der kun brænder under testfunktionen, så du kan afgøre, om du har monteret vildtkameraet korrekt. For eksempel hænger du kameraet på det ønskede sted, og aktiverer derefter testfunktionen. Når du nu laver bevægelser foran kameraet, vil lyset lyse op, så du præcist kan se, hvad kameraets rækkevidde er. Det øger chancen for gode billeder markant.
Restitutionstid
Dette angiver, hvor hurtigt kameraet er i stand til at skabe et nyt billede, efter at et billede eller en video er blevet optaget. Dette kan variere fra et par sekunder til et par minutter. Hvis du vil være i stand til at tage billeder hurtigt efter hinanden, er et vildtkamera af bedre kvalitet ofte det bedste valg på grund af den hurtigere restitutionstid.
Nu hvor du ved mere om, hvordan vildtkameraet fungerer, er det nemmere at træffe det rigtige valg. Hvis du har flere spørgsmål, kan du altid planlægge en gratis konsultation eller stille dit specifikke spørgsmål. Begge dele kan gøres på kontakt@vildtkamerabutik.dk
Er du nysgerrig efter, hvilket vildtkamera der passer til dig?