Dé startersgids voor het gebruik van een Wildcamera!
Wildcamera tips

Startvejledning til brug af et vildtkamera!

Hvad er et vildtkamera:

Et vildtkamera kan gøre dit liv lettere og øge dine chancer for en vellykket jagt – det kan også give brugeren mulighed for at se og overvåge dyrenes aktivitet uden at være til stede . Kort sagt er et vildtkamera et bærbart og automatisk fungerende kamera, der kun tænder, når det registrerer bevægelse. Ikke kun bevægelse, men også varme måles, hvilket gør både dag- og natbilleder mulige. Nogle vildtkameraer kan også styres mobilt. Kameraerne er specielt lavet til at registrere dyrenes adfærd på afstand, fuldautomatisk.

Dyr rejser, socialiserer og spiser i løbet af dagen, og vi kan ikke altid være der til at holde øje med dem. For at forstå vores byttedyr (eller dyr, der skal undersøges/fotograferes) bedst muligt, er det ekstremt vigtigt at bruge vildtkameraer til at holde øje med dyrenes aktiviteter. Men ligesom alle andre gadgets, vi bruger i vores liv, kan vildtkameraer være tilbøjelige til både bruger- og teknologiske fejl. Den store fordel er, at dyrs adfærd ikke forstyrres af menneskelig tilstedeværelse, kameraerne kan tage både dag- og natbilleder og er desuden udstyret med mange praktiske muligheder.

Derudover er et vildtkamera, også kaldet et sporkamera, det ideelle værktøj til bl.a.

  • Support og observation af jagt
  • At holde øje med reder og ynglepladser
  • At udføre dyreobservationer (på afstand uden at forstyrre naturen)
  • At udføre biologiske undersøgelser
  • At overvåge væksten af ​​planter/dyr/konstruktioner (med timelapse-funktionen)
  • At give ekstra betydning til din passion for naturen på en særlig måde

Hvordan fungerer et vildtkamera:

De væsentlige dele, der får et vildtkamera til at fungere, er bevægelsessensoren, objektivet, de infrarøde sendere, batterierne og SD-kortet. Bevægelsessensoren på et vildtkamera er det, der aktiverer kameraet til at fange bevægelse. Et kamera, der tager billeder eller videoklip, hver gang vinden blæser bladene rundt, ville være ubrugeligt, så bevægelsessensorer er også udstyret med varmedetektion. Denne varmedetektion sikrer, at kameraet og dets sensorer først begynder at optage, så snart et levende væsen kommer ind i dets synsfelt. Jo bedre sensoren er, jo hurtigere vil den registrere bevægelse og varme, og jo hurtigere vil den indsamle billeder inden for sit synsfelt. Kameraer af højere kvalitet har også en høj ekspeditionstid mellem at tage et billede og være klar til det næste.

standarddele af et vildtkamera


De vigtigste dele af et vildtkamera:

Når du leder efter et vildtkamera, bruges der ofte mange forskellige udtryk og navne. Nedenfor er en enkel, kort forklaring på, hvad hver funktion rent faktisk indebærer.

Ingen glød eller lav glød:

Kameraer med en "no-glow"-blitz er udstyret med sorte LED'er, der er fuldstændigt usynlige, ikke kun for dyrelivet, men også for mennesker. Det skal bemærkes, at alle billeder taget om natten med denne mulighed vil være sort/hvid. Bruger du kameraet som sikkerhedskamera, og vil du ikke have det bliver set? Så er No-Glow-kameraer noget for dig! Generelt bliver vilde dyr ikke generet af blink.

Low-Glow vildtkameraer har på den anden side et let skær fra de infrarøde sensorer. Denne røde glød er let synlig med det blotte øje. De lavglødende modeller er ofte lidt billigere i indkøb.

Til venstre vil du se en let glød i sensorerne (lavt lys)
Til højre ser du ingen glød (ingen glød)

ingen glød og lav glød dyreliv kamera eksempel

Megapixel og videoopløsning:

De fleste vildtkameraer varierer mellem 8 og maksimalt 20 megapixels. Megapixel repræsenterer sammen med kvaliteten af ​​kameralinsen skarpheden og opløsningen af ​​de billeder, kameraet tager. I WildcameraXL-kameraer er det laveste antal megapixel 12 megapixel og går op til ikke mindre end 32 MP. Med hensyn til videoopløsning er det vigtigt at gå efter mindst 'Full-HD' videoskarphed. Det er selvfølgelig meget vigtigt at skyde skarpe videoer. Der findes også forskellige 4K-videomodeller, som optager særligt gode videoer.

Udløserhastigheden

Triggertid er i bund og grund den tid, det tager for et kamera at tage et billede, når bevægelse, såsom en hjort, der går forbi, er opdaget. Triggerhastighed er en meget vigtig funktion og kan uden tvivl være forskellen mellem at se eller ikke se en bestemt bevægelse. Triggerhastighed er en af ​​de vigtigste egenskaber ved et vildtkamera. Udløsningstiderne varierer mellem 0,2 sekunder og 1,5 sekunder.

udløsertid for et dyrelivskamera

Detektionszone

Et vildtkameras "detektionszone" er et usynligt område, der starter foran på kameraet og strækker sig udad i en V-form; det øges i takt med at afstanden øges. Denne "zone" er hvor kameraet registrerer bevægelse. Når bevægelse er registreret, aktiveres kameraet og optager et billede eller begynder at optage video. Hvad angår detektionszoner, skal du være opmærksom på, hvor bred og hvor lang din specifikke model er, for alt efter hvor du vil bruge kameraet, har du måske ikke brug for så stor en zone. Med høje tal i begge zoner vil kameraet naturligvis finde mere bevægelse og tage flere billeder og omvendt. Den gennemsnitlige detektionszone er mellem 15 og 20 meter væk (lige frem).

Detektionszone dyreliv kamerasensorer

PIR-vinkel

"PIR" står for passiv infrarød, og PIR-vinklen refererer til kameraets evne til at registrere bevægelse. Kameraer, der har en bred PIR-vinkel, kan registrere bevægelse hurtigere og har en bedre chance for at fange dyret/objektet i midten af ​​billedet, i modsætning til måden nogle kameraer af lavere kvalitet kan gøre det. Højkvalitetskameraer har normalt en PIR-vinkel på 48 grader. Dette eksempel viser bredden af ​​PIR-sensorerne.

Infrarød rækkevidde vildt kamera sensor

Multi-shot/Burst-tilstand:

I stedet for at tage ét billede, når kameraet udløses, vil "Burst Mode" give kameraet mulighed for at tage et forudbestemt antal billeder, før det stopper. For eksempel: en hjort går forbi, og når multi-shot er tændt (for eksempel indstillet til 3 billeder pr. detektion), tager kameraet straks 3 billeder ekstremt hurtigt efter hinanden! Mindre godt for din SD-lagring, men ideel til at få billedet i hus.

burst mode multishot eksempelbillede

 

 

De 3 vigtigste fordele ved et vildtkamera:

1. Du får bedre information men også mere information om de ønskede områder

Vildtkameraer kan tage dig til et andet sted med blot et klik på en knap. Med korrekt installerede internetaktiverede vildtkameraer kan du observere live-feeds fra din ønskede placering og spejde efter et passende jagtsted, fotograferingssted eller forskningssted i en længere periode. De vil give dig tiltrængt indsigt, så du flittigt kan forberede dig på dine naturlige sysler eller endda din næste jagt. Du kan forestille dig, at det at have forskellige 'øjne' på forskellige steder ved at bruge vildtkameraer med live-notifikationer er et ekstremt værdifuldt værktøj!

For eksempel kan du studere adfærd, fodervaner og ynglezoner for dit specifikke mål. Dette giver dig mulighed for at slappe af og nyde dine ønskede aktiviteter med større tillid til din opsætning eller placering. Nutidens vildtkameraer har meget avancerede digitale funktioner. For eksempel kan jægere fjernjustere placeringen af ​​nogle kameraer for bedre billeder. Dette er gjort muligt af avanceret Bluetooth- og Wi-Fi-forbindelse, der kan styres fra op til 150 meters afstand. Vildtkameraer med wi-fi er ideelle til at se med live på en begrænset afstand!

2. Tidsbesparelse

Du kan spare dig selv for en masse tid ved at bruge et vildtkamera. I stedet for at bruge utallige timer på at udforske dine steder personligt, kan du placere et vildtkamera på det sted, der interesserer dig, læne dig tilbage og lade kameraet gøre arbejdet for dig. Hvis kameraet fanger meget aktivitet, så ved du, at du er et godt sted. For ikke at nævne, du kan holde øje med dem hele sæsonen og hele tiden få ny information om bevægelser. De kan være meget mere end et spejderværktøj før sæsonen, hvis du bruger dem rigtigt.

3. Sikkerhed

Vildtkameraer er ideelle til at overvåge din jord, opbevaring eller hjem . Den sidste ting, du har brug for, er en uønsket person, som ikke burde være på din ejendom og gå rundt i dine personlige områder. Sporkameraer giver dig en følelse af sikkerhed fra de begivenheder, du håber aldrig sker. Du kan for eksempel hænge et vildtkamera i dit personlige opbevaringsrum, skur eller i haven, der optager enhver bevægelse.

Vildtkameratip

Sted og placering

Placering er det mest afgørende aspekt, når man spejder med et vildtkamera. Prioriter mad- og vandkilder, ofte brugte stier og soveområder, når du leder efter et sted at placere dit kamera. Husk, at dyrelivets adfærd ændrer sig i løbet af året afhængigt af årstiden, så gør dig bekendt med disse ændringer.

Placeringen af ​​vildtkameraet er også en faktor, der spiller en rolle for at få mest muligt ud af kameraet. Afhængigt af de dyr, du ønsker at observere, er det nyttigt at overholde visse 'standardregler': for eksempel er det mere bekvemt at hænge kameraet i en højde på cirka 1 meter, hvis du vil observere hjorte, rådyr eller andre større dyr. Kunne du tænke dig at observere ræve, vildsvin eller andre mindre dyr? Så er det nyttigt at placere kameraet i en højde på cirka 40-60 centimeter.

indstilling og ophængning af dyrelivskameratips


Strøm til kameraet

Når det kommer til at købe batterier til dine vildtkameraer, tror du måske, at du sparer penge ved at vælge billigere muligheder. Selvom dette kan være sandt, har batterier af lav kvalitet, spændingsuregelmæssigheder og reagerer dårligt på forskellige vejrforhold. Dette kan føre til funktionsfejl.
Sørg for, at dine sporkameraer er drevet af højkvalitets, langtidsholdbare genopladelige lithiumbatterier eller udskiftelige alkaliske batterier afhængigt af producentens instruktioner. Selvom de måske er lidt dyrere i indkøb, holder de meget længere, så du får værdi for pengene. Brugen af ​​solpaneler eller adaptere er heller ikke en unødvendig luksus, hvis situationen opstår. Der er også solpaneler og adaptere til vildtkameraer.

Tjek vildtkameraets indstillinger

For at få mest muligt ud af dit vildtkamera er det vigtigt at sætte det korrekt op, ud fra dine behov.
Juster sensorfølsomheden på dine vildtkameraer for at imødekomme dine spejderbehov. Mens du vil fange alle dyrets bevægelser, ønsker du ikke at fange falske triggere som faldende blade og bevægelige grene. Sørg for at indstille den korrekte passive infrarøde (PIR) vinkel på vildtkameraet, så det kan registrere dyrenes hastighed i forhold til den hastighed, de normalt bevæger sig med. På denne måde bliver de langsomme bevægelser fra ting som blade og grene ikke fanget. Du bør også indstille en højere billedopløsning for at tage kvalitetsbilleder. Husk at bruge et SD-kort af høj kvalitet med masser af hukommelse.

 

Tips til indstillinger


Kameratilstand:
Kameratilstand er i bund og grund valget af, hvordan brugeren vil have kameraet til at tage billeder. Mulighederne inkluderer at tage billeder i en serie, video, et billede eller time-lapse.

Hvilken tilstand en bruger vælger afhænger af deres mål. Nogle mennesker vælger at bruge lokkemadding, hvilket vil sige at placere mad i nærheden af ​​kameraet for at tiltrække dyr. I så fald kan et enkelt billede fungere bedst. Seriebilleder tager flere billeder i træk, hvilket gør denne tilstand bedre til lokkefotografering.

Videofunktioner er nyttige, når du vil overvåge adfærd nøje, men dette fylder meget på dit SD-kort, men er en meget interessant funktion til at observere dyrs adfærd.

Intervaltilstand:
Interval er tiden mellem hvert enkelt billede eller hver serie. Det er vigtigt at vælge et godt interval, fordi det kan hjælpe med at gøre batterilevetiden længere og forhindre, at kameraet ender med hundredvis af billeder af præcis det samme dyr. Selvom brugeren ønsker mange skud af et bestemt dyr, kan der indstilles en lille intervaltid. Antag at du vil tage et foto/video af det dyr du overvåger (for eksempel en uglerede) hvert 15. minut, så kan du indstille kameraintervallet til 15 minutter. Når denne funktion er sat op med et 4G vildtkamera, anbefales det at vælge et stort internetabonnement. Et wi-fi-kamera er også ideelt til dette! (bemærk venligst, at de fleste vildtkameraer har et internt hotspot, så du ikke kan være længere end +/- 20 meter væk fra kameraet for at se eller downloade filerne via din mobil.

Følsomhed:
Følsomhed er kameraets reaktion på bevægelse og varmeregistrering, hvis kameraet er infrarødt. Højere følsomhedsindstillinger vil reagere på selv små bevægelser, hvilket får kameraet til at tage et billede. Den nemmeste ting at gøre er at tage et testbillede med dit vildtkamera for at afgøre, hvilken følsomhed der fungerer bedst i det valgte miljø.

Hvis du hænger dit kamera i en skov, hvor mange grene og blade bevæger sig foran kameraet på grund af vinden, og dit mål er at fange større dyr, er det klogt ikke at indstille følsomheden til den højeste indstilling.

Almindelige 'fejl':

1. At vælge det forkerte vildtkamera

Det er meget vigtigt at købe det rigtige vildtkamera med det samme, da dette vil forhindre en masse besvær og også kan spare på unødvendige omkostninger. Hvis du vil hænge et vildtkamera i din have, så er et wi-fi-kamera eller standardkamera måske den bedste mulighed. Vil du hænge kameraet langt væk hjemmefra og er det nødvendigt at kunne se LIVE? Så er det meget nyttigt at købe et vildtkamera med internet. Er du ikke sikker på, hvilken type kamera der passer til dig? Så tag en vildtkameraquiz eller spørg en rådgiver til råds.

2. Køb af et hukommelseskort, der er for lille

Et hukommelseskort skal være stort nok til at håndtere flere fotos/fotoserier over mange timer. Et hukommelseskort der er for lille, vil resultere i, at kameraet fylder hukommelsen for hurtigt på grund af de mange fotos eller videoer. Det anbefales, at du køber det største hukommelseskort, som dit vildtkamera kan håndtere. Dette er en lidt større investering, men har bestemt flere fordele end ulemper på lang sigt.

3. Ikke at tage hensyn til din egen lugt

Brugere af vildtkameraer bør huske på, at dyr har en skarp lugtesans, og at kameraet vil bevare personens duft, hvis det ikke renses efter opsætning. Kameraet bør opsættes med lugtbestandige handsker eller tørres af efter opsætning for ikke at alarmere eller forstyrre dyrene.

4. Camouflere eller skjule kameraet for godt

Selvom det er vigtigt at skjule dit kamera (for at forhindre tyveri og få de bedste billeder), er det muligt at skjule det for godt. Dette påvirker dine billeder: Hvis du bruger for meget løv eller dækmateriale, kan det faktisk gøre, at du ikke får en god optagelse. Og det kan blive svært at finde kameraet: Og hvis du ikke tager et GPS-punkt, kan du også komme til at skjule det for dig selv og gøre det svært at finde.

5. Glemt at tænde kameraet

Du tror det måske ikke, men det sker nogle gange, at folk sætter kameraet perfekt op, placerer og skjuler det... men ender med at glemme at tænde det, før de forlader stedet!