Instellingen en plaatsing van de wildcamera De sleutel tot succes
Vilde kameratip

Vildtkameraindstillinger og placering - Nøglen til succes

Vildtkameraernes popularitet er stigende i de fleste lande. Kvaliteten bliver også bedre og bedre. Vildtkameraet optager muligvis automatisk billeder, men et vildtkamera kan ikke alt. Der er stadig en meget vigtig opgave at løse for brugeren af ​​vildtkameraet. Både placeringen af ​​vildtkameraet og indstillingen af vildtkameraet har stor betydning. I denne blog lærer du de vigtigste faktorer, der kan hjælpe dig med at bruge dit vildtkamera optimalt.

Valg af dit vildtkamera

Når du ved, hvad du vil bruge kameraet til, og hvilke indstillinger der er vigtige for dig, er du et skridt tættere på at vælge dit ideelle vildtkamera. Hvis du allerede har et vildtkamera, så læs videre. Hvis du endnu ikke har et vildtkamera, kan du konsultere Wildcamera XL produkttypequizzen her.

Foto eller video?

Når du skal vælge, om du vil sætte dit vildtkamera på foto eller video, er der et par faktorer, du bør tage højde for. Først og fremmest er din egen præference det vigtigste, hvad vil du med billederne? Det siger sig selv, at hvis du er interesseret i dyrs adfærd, er video den bedste mulighed. De fleste vildtkameraer har i dag også mulighed for at optage lyd, hvilket giver en stærk merværdi. Natbilleder kan ofte være lidt mere slørede end dagsbilleder, hvilket er mere iøjnefaldende, når du tager billeder.

Når vi dykker dybere ned i natbilleder, er det vigtigt at se på din IR (infrarøde sensor). Dette er et valg, du skal træffe, når du køber dit vildtkamera. Forskellen mellem 'ingen glød' og 'lav glød' IR er synligheden, primært for mennesker. 'Ingen glød' er ikke synlig for mennesker, men producerer også mere kornede natbilleder. 'Lavglød' er synlig for mennesker, men giver bedre kvalitet til natbilleder.

Udløserhastigheden er selvfølgelig også vigtig. Dette er tiden mellem registrering af bevægelse og det endelige billede. Typisk er triggerhastigheden for billeder hurtigere end for videoer. Dette taler til gengæld for billeder. Til gengæld er et foto bare et foto, og det kan nogle gange være svært at identificere dyret med ét foto. I dag har de fleste vildtkameraer mulighed for at tage flere billeder på en trigger, hvilket øger chancen for et brugbart billede.

Den næste faktor, du bør tage højde for, er din lagerkapacitet. Både billeder (antallet af billeder pr. trigger) og video (længden af ​​dine videoer pr. trigger) bestemmer den hastighed, hvormed dit SD-kort fyldes op. En anden yderligere parameter, som du kan inkludere i dine overvejelser, er restitutionstiden. Dette er tiden efter en trigger, hvor vildtkameraet ikke optager billeder, selvom det udløses.

Jeg bruger normalt videoindstillingen. Jeg bruger normalt mine optagelser til YouTube, men mit valg er mere gennemtænkt end bare det. Som tidligere nævnt giver videoer også mulighed for at have lyd med i optagelsen. Det synes jeg har en merværdi. Jeg går normalt efter en videolængde på 20 sekunder. Det oplever jeg som en god balance mellem lagerkapacitet og stadig at kunne fange tilstrækkelig adfærd. Jeg bruger selv 32GB SD-kort.

Justere følsomheden?

Med nogle vildtkameraer kan du justere følsomheden af ​​bevægelsessensoren og styrken af ​​IR-blitzen. Jeg bruger det ikke så tit. Jeg plejer at indstille bevægelsessensorens følsomhed til 'normal'. Når jeg bemærker, at jeg har en masse bevægelige planter foran kameraet (se placering), så tør jeg nogle gange sætte denne indstilling til 'lav'.

Under meget specifikke omstændigheder, for eksempel når du vil filme mindre dyr tættere på kameraet, justerer jeg også disse indstillinger. Så kan du indstille bevægelsessensorens følsomhed til 'høj'. Da du primært er interesseret i nærbilleder, er det bedst også at justere styrken af ​​IR-blitzen til 'lav'. Som standard har jeg denne indstilling sat til 'høj'. Du vil kun justere intensiteten af ​​IR-blitzen, hvis du har mange overeksponerede natbilleder.

 

Placering af vildtkameraet

Udover indstillingerne af dit vildtkamera, er placeringen af ​​dit vildtkamera også en meget vigtig parameter for succesfulde billeder. Dette overses ofte. Alligevel har jeg ofte set kameraopsætninger, der var mere eller mindre rettet mod himlen. Dette giver ikke de billeder vi håber på. Med følgende tips og lidt ekstra tid ved opsætning, vil du blive overrasket over resultaterne.

Nedenfor diskuterer jeg nogle måder at øge dine chancer for succes på. Der er naturligvis også forskellige videnskabelige tilgange til videnskabeligt at overvåge områder. Disse metoder bruger ofte tilfældige placeringer. Så mit fokus er snarere på at fange dyr.

Hvor placerer jeg mit vildtkamera?

Der er heller ikke noget klart svar på dette spørgsmål. Det afhænger naturligvis meget af, hvad du vil opnå, eller hvilken art du vil fange. Det er vigtigt at nævne her, at du ikke bare kan hænge dit vildtkamera hvor som helst. Sørg for at bede om tilladelse fra jordejeren.

Det nemmeste sted er din egen have. Eventuelt et naturreservat eller et andet sted, hvor du gerne vil vide, hvilke dyr der findes. Når et område er blevet valgt, er det tid til at finde en bestemt placering til dit vildtkamera. Desværre er det første tip at sørge for, at det ikke kan ses direkte fra gangstier eller veje (for at mindske risikoen for tyveri).

Når man leder efter et passende sted, er det bedst at have empati med dyret selv. Hvor ville dette dyr bevæge sig? Skovbryn er ofte en god mulighed. Stier og spor giver også større chance for succes. Det er her, din viden om at genkende dyrespor kommer til sin ret. Et sted, hvor 2 spor krydser hinanden, øger din chance endnu mere. Områder, hvor der er skrabemærker, eller runde områder, hvor blade er fjernet (mulige liggepladser), er også gode placeringer.

Når du leder efter den rigtige placering, er det også vigtigt at huske på, hvor du skal montere dit vildtkamera.

Hvordan placerer jeg mit vildtkamera?

Voila, du har fundet det sted hvor du vil placere dit vildtkamera. Nu er det tid til at sætte vildtkameraet op. Højden og retningen er vigtig her.

Den højde, du hænger vildtkameraet i, afhænger lidt af de dyr, du vil fotografere. For eksempel er knæhøjde tilstrækkelig for en hjort, men for mindre dyr kan denne være lavere. Personligt plejer jeg at hænge mit kamera omkring 30 cm over jorden.

Retningen, du hænger vildtkameraet i, vil til dels afgøre, hvilke billeder du får. Når du hænger kameraet vinkelret på kontakten (stien), får du et flot sidebillede. Ulempen ved dette er, at du kan misse hurtige dyr. Når du hænger vildtkameraet parallelt med din vildtsti, får du primært for- og bagsiden af dyr. Jeg får mine bedste resultater, når jeg retter mit kamera med omkring 45° på vildtstien. Dette giver også billeder, hvor du kan se dyrene gå i det fjerne.

Når du har hængt kameraet op (mellem knæhøjde og 30 cm) er det vigtigt at tjekke at kameraet ikke peger opad. Jeg forsøger at placere kameraet mindst parallelt med jorden, muligvis endda lidt nedad. I praksis stikker jeg ofte en gren bag vildtkameraet (øverst).

Test kameraet

Endelig er det tid til at teste kameraet. De fleste kameraer har nu en farve-LCD-skærm. Lav et testbillede ved at gå, hvor dyrene ville gå. Se, hvornår kameraet udløses, og om du er i den rigtige position. Når alt det er gjort, så glem ikke at sætte kameraet op igen. Så er kameraet klar til at udføre sit arbejde automatisk!

Måder at øge mulighederne yderligere

Med ovenstående tips skulle det være muligt at opsætte dit vildtkamera optimalt. Hvis du stadig ikke kan få nok af at optimere placeringen af ​​dit vildtkamera, har jeg følgende tips til dig.

Du vil naturligvis øge dine chancer, hvis du kender området, hvor dit vildtkamera skal installeres godt. Ved at kende sporene og hvor dyrene befinder sig, kan du øge dine chancer markant. Når det har sneet eller regnet kraftigt, kan du kigge efter spor i sneen eller mudderet. Dette giver dig mulighed for at finde ud af, hvilke dyr der findes der, og hvad de vigtigste ruter er.

Et sidste tip er et, som du bør anvende med stor forsigtighed. Det er brugen af ​​lokkemidler til at få flere dyr hen til dit vildtkamera. Lokkemidler kan tiltrække mere vildt til dit kamera, men de kan også sikre, at dyrene bliver længere foran dit vildtkamera, hvilket øger chancen for gode billeder. Forsigtigheden ved at bruge lokkemidler ligger i, at du ikke bør lade dyrene blive afhængige af dine lokkemidler eller din foderplads. De vigtigste lokkemidler, der nogle gange bruges sammen med vildtkameraer, er sardiner, fiskeolie, jordnøddesmør, blommer osv. Min erfaring viser også, at det øger dine chancer for succes, men at du også skal tage de mange billeder af (skov)mus med.

 

Konklusion

Der er ingen rigtige eller forkerte indstillinger for vildtkameraet, eller forkerte steder at hænge et vildtkamera op. Der er faktorer, der kan øge din succes. Men det er ikke en videnskab. Ved at tage disse faktorer i betragtning vil du forhåbentlig kunne øge dine succesoplevelser med dit vildtkamera. Selvfølgelig vil der også være skuffende resultater. Budskabet er at blive ved med at prøve!

Med ovenstående tips skulle det være muligt at opsætte dit vildtkamera optimalt. Det er selvfølgelig også vigtigt at tage et kig på dine billeder og justere dit setup, hvor det er nødvendigt.

 

Med hjælp fra: Sam Puls

Jeg er biolog og brænder for pattedyr. Du kan læse mere om mine oplevelser på min hjemmeside Wildlife Impulse. Jeg poster jævnligt videoer af mine kamerafælder på min YouTube-kanal.

Facebook: https://www.facebook.com/sampuls.wildlife

Youtube: https://www.youtube.com/c/wildlifeimpulse

Hjemmeside: https://www.wildlifeimpulse.com/nl